Prešovské \"džezáky\" už od stredy

20.10.2009 Prešov

V stredu 21. októbra začína XVIII. ročník známeho jazzového festivalu JAZZ PREŠOV 2009.
Hudobných fajnšmekrov čakajú dva večery nabité skvelou jazzovou muzikou v podaní hviezd svetového formátu.

XVIII. ročník známeho jazzového festivalu organizuje občianske združenie PO ART, umelecká agentúra J. P. ART a Mesto Prešov. Koncerty sa uskutočnia v sále Čierneho Orla PKO Prešov v dňoch 21. a 22. októbra 2009 so začiatkom o 18:00 hod.
\"Festival otvorí mladá slovenská kapela The Illusions Trio, ktorá sa už výrazne etablovala na slovenskej jazzovej scéne. Druhá formácia pozostáva z rakúskych a amerických hudobníkov pod vedením trombonistu Paula Zaunera. Jeho zostava Blue Brass uvedie na scéne aj amerického speváka Mansura Scotta, \" hovorí Peter Adamkovič, manažér festivalu.
Hviezdou prvého večera bude Dan Bárta a známe pražské trio Roberta Balzara, ktoré patrí k špičke českého jazzu.
\"Druhý večer otvorí slovenské trio pod taktovkou gitaristu Juraja Buriana, v ktorom sa objaví aj známy basista Juraj Griglák a bubeník Martin Valihora, \" pokračuje v menovaní hviezd P. Adamkovič. Druhý večer bude pokračovať vystúpením dvoch hudobníkov, ktorí prinesú príchuť starobyzantských spevov v netradičnom obsadení (spev a trombón). Jorgos Skolias pochádzajúci z Grécka, žijúci v Poľsku, vystúpi v doprovode trombonistu Bronislawa Duzyho.
Podľa Adamkoviča bude vyvrcholením festivalu koncert najväčšej hviezdy svetového kontrabasu Christiana McBridea, ktorý na scéne uvedie elitu svetového jazzu klaviristu Petra Martina a bubeníka Ullysesa Ovensa.
Po oboch festivalových večeroch bude nasledovať už tradičné Jam Session vo Vysokoškolskom klube Véčko, kde sa predstavia slovenské formácie J. A. M. a Young Jazz Session.

Podujatie sa realizuje vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Prešovského samosprávneho kraja, Mesta Prešov, Ambasády USA a Poľského inštitútu.

Predpredaj vstupeniek v PKO. Viac informácií na www.jazzpresov.sk.

obr

Autor: Katarína Pirohová, hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región